Over

Een focus op intellectueel eigendomsrecht voor creatieve sectoren

Françoise werkt sinds 1994 als juriste in de creatieve sector.

 • Ze deed ervaring op bij Studio’s Amusement, producent van de TV-reeks Familie;
 • Kwam nadien terecht bij Moulinsart, het bedrijf dat wereldwijd waakt over de rechten van striptekenaar Hergé;
 • Ze vertegenwoordigde de Vlaamse Onafhankelijke Televisieproducenten;
 • Had bestuursmandaten in enkele collectieve beheersvennootschappen;
 • Was 11 jaar Head of Legal van Studio 100. Ze waakte mee over het IP-management van de groep en gaf ondersteuning bij de internationale expansie van het bedrijf.

In 2016 startte ze als advocaat intellectuele rechten aan de Balie van Leuven.
Haar troeven? Een ruime juridische praktijkervaring, kennis van businessmodellen gebaseerd op intellectuele rechten, langetermijndenken en een passie voor de creatieve sector en de mensen die erin werken.

 • Ruime kennis van de markt

  Françoise Carlier werkte met zowel de creatieven, de bedrijven die beroep doen op creatieven – in vast dienstverband of op freelance basis -, als met de exploitanten.

  Ze kent de uitdagingen, verwachtingen en bedreigingen van alle partijen en weet als advocaat als geen ander win-win-situaties te creëren waardoor langetermijnsamenwerkingen ontstaan.

 • Internationale expertise auteursrecht en intellectueel eigendomsrecht in het algemeen

  Via haar internationale ervaring heeft Françoise Carlier de kans gehad de Belgische praktijk en knowhow af te toetsen aan de gang van zaken op buitenlandse markten in de creatieve sector.

  Ze onderzocht de juridische sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen bij de overname van bestaande portfolio’s van intellectuele eigendommen en bouwde strategieën uit om ze te integreren in bestaande portfolio’s i.f.v. de ontwikkeling van nieuwe exploitaties.

 • Vlot drietalig

  Françoise Carlier behaalde haar Bachelor Rechten aan de Facultés Universitaires Notre Dame de la Paix in Namen en haar Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit te Leuven. Ze scherpte haar talenkennis verder aan n.a.v. vele buitenlandse contacten voor Moulinsart en Studio 100.

  Vandaag kan ze u als advocaat intellectuele rechten vlot in het Nederlands, Frans en Engels adviseren, bijstaan of vertegenwoordigen tijdens onderhandelingen.